De haargroeicyclus van onze haren

Onze haarfollikels bestaan al vanaf het moment dat je wordt geboren

De haren groeien vanuit een haarzakje (haarfollikel). Er staan meestal 3 haarfollikels bij elkaar. Na de geboorte worden er geen nieuwe haarfollikels meer gevormd. Alleen een klein deel van de haarfollikels zal actief worden en haren produceren. Ongeveer 1 op 10 zijn non-actieve of slapende haarfollikels.

Wist je dat ...
* Mensen met blond haar de meeste haren hebben, ongeveer zo'n 140 000
* Brunette’s ongeveer zo'n 100.000 - 110.000 haren hebben
* Roodharigen de minste haren, zo'n 85.000 - 95.000 haren hebben
* Naast kleur en structuur van het haar, lengte ook vaak erfelijk bepaald is

We hebben 3 soorten haargroeicyclussen:

* Groeifase
* Overgangsfase
* Rustfase

HAARGROEICYCLUS

Groeifase

Haar bevindt zich ongeveer 2 tot 6 jaar in een groeifase. Haren groeien gemiddeld 0.3mm per dag, wat neerkomt op 1cm in de maand. Ongeveer 85 tot 90% van ons haar bevindt zich in de groeifase. Slechts 1 van de 3 haarfollikels is in de groeifase. De groeifase van een hoofdhaar duurt ongeveer 3 jaar. Bij vrouwen duurt de groeifase langer dan bij mannen.

Overgangsfase

In de zogenaamde overgangsfase heeft het haar zijn maximale lengte bereikt en bereidt zich voor om uit te vallen. Vanaf dit moment groeit het haar niet meer. De overgangsfase duurt één tot twee weken. Slechts 1 tot 3 procent van al je haar bevindt zich in de overgangsfase.

Rustfase

De rustfase is de laatste fase in de haarcyclus. De oude haren worden in deze rustfase door nieuwe haren uitgestoten. Het haar zal echter zo’n 1 tot 3 maanden in rustfase blijven.
In een normale haargroeicyclus vallen dagelijks tot wel 100 haren per dag uit. Dit is heel gewoon. Tussen 10 en 15 procent van je haar zit in de rustfase. Deze haargroeicyclus herhaalt zich tijdens een mensenleven vanaf de geboorte gemiddeld 20 keer.